fbpx
Connect with us

Betfair Exchange – allt du behöver veta om spelbörsen

Publicerad

on

Betfair-Exchange

Betfair Exchange har funnits sedan Betfair grundades och är idag ett av bolagets mest unika tillval där du som spelare kan utöka din spelkassa markant om du använder den på rätt sätt. Men många svenska spelare är ovetandes om att detta och än mindre vet vad benämningen spelbörs betyder i dessa sammanhang. Vi har därför tagit fram en gedigen ”handbok” om detta fenomen, som kan hjälpa dig att ta hem mycket fler spelvinster i framtiden.

Vi kommer att gå igenom dessa nedanstående punkter för att ge en så bra helhetsbild som möjligt för er läsare:

Det ”vanliga spelbolaget”

Det vanliga spelbolaget har idag den största andelen spelare. Spelaren lägger sina spel på den vanliga spelmarknaden som styrs av spelbolagen. Majoriteten av spelbolagen tjänar pengar på att sätta odds som det är lägre sannolikhet i jämfört med vad som är korrekt. Om man tittar generellt så är oddsen ungefär samma på alla bolag, det skiljer få enheter mellan bolagen, alla jobbar efter samma princip.

När spelaren har bestämt sig för en favorit, har bolaget i många fall satt ner oddset så att det egentligen inte blir intressant att spela. Spelaren tar då alternativet att leta fler spelmöjligheter på samma match, allt för att få upp oddset eller så spelar man i många fall flera matcher, detta ger sannolikheterna att vara en vinnare mindre än om man spelar på enstaka matcher med bättre odds och det faktiska odds som egentligen borde erbjudas.

Betfair Exchange / Betfair Spelbörs

Betfair Exchange eller Spelbörsen som den kallas hos Betfair, kan jämföras med en aktiemarknad. Detta kanske låter avancerad, men är egentligen lika enkelt som att spela hos de vanliga bolagen, man kan helt enkelt köpa eller sälja ett odds på en spelmarknad.

Spelbörsen är en plats där spelare möter spelare och agerar spelare och bookmaker. En spelare kallas backa och en bookmaker kallas boka.  På de vanliga spelsajter spelar man mot spelbolaget som då sätter oddsen, eller så har de köpt in dem från tredje part. På Betfair spelbörs finns inga spelbolag inblandade i oddssättningen, här har du större valmöjligheter och högre odds jämfört med de traditionella spelbolagen.

Du kan själv bestämma vilket odds du vill ha i ditt spel både som spelare eller bookmaker. På detta sätt får du ett högre spelvärde också kallade värdeodds / överodds, (mer om detta längre ner på sidan)

När du som spelare sätter oddsen själv blir det till högre odds vilket då leder till högre vinster. Att spelbolagen har lägre odds generellt än Betfair Spelbörs beror på att de själva måste ta bort en del enheter i oddset på grund av risken att förlora för stora pengar. Betfair spelbörs riskerar inget oavsett resultat. Betfair spelbörs tillhandahåller och administrerar själva marknadsplatsen och sköter utbetalningarna. Allt annat är spelare mot spelare.

För att Betfair spelbörs ska fungera krävs att det finns många spelare, vilket i och med internet har blivit möjligt. Att spela på Betfair spelbörs, som är störst och marknadsledande ger dig som spelare stora möjligheter att bli en ännu bättre spelare under en längre period. Det finns oändliga möjligheter med Betfair spelbörs. Desto bättre du blir på de olika sätten att spela, desto mer pengar kommer du att tjäna. Det finns även sätt som gör att du inte förlorar pengar, detta kommer vi kunna visa mer när vi har blivit vana att använda spelbörsen.

FÅ 450 KR GRATIS ATT TESTA

Hur fungerar Betfair Spelbörs? Vem är spelare och vem är bookmaker!

Backa = Spelare

På Betfair spelbörs är du antingen spelare eller bookmaker, är du spelare så är det samma sak som att du backar ett spel, med andra ord du tror att det ska hända.

Exempel 1: Du tror att Djurgården ska vinna mot AIK, då backar du detta spel, du är alltså spelaren. Du kan själv föreslå vilket odds du vill sätta i spelet. Oddset är 2,10 på att Djurgården vinner mot AIK och du satsar 100 kr. Vinner Djurgården så får du 210 kr (vinsten är 110 kr + din insats). Tänk nu på att oddset på den vanliga spelbörsen är ett par enheter lägre. Reda här är du en vinnare.

Exempel 2: Du tror att Sara Sjöström ska vinna OS guld. Oddset är 4,3 på att Sara Sjöström vinner OS loppet och du satsa 100 kr. Vinner hon så får du 430 kr (vinsten är 330 kr + din insats).

Detta är som ett vanligt spel, men med bättre odds då det inte finns något spelbolag involverat.

För att förtydliga ännu en gång du är alltid spelaren när du backar ett spel, Alltså du tror att något ska hända.

Här kommer en video med en förklaring på ”backa” ett spel:

Boka = Bookmaker

På Betfair spelbörs är du antingen bookmaker eller spelare, är du bookmaker är det samma som att du bokar ett spel, med andra ord du tror inte det ska hända.

Det man hela tiden ska tänka på är när man ska lägga ett spel som bookmaker, är att man tänker ”jag tror inte detta ska hända”. Här nedan kommer två exempel

Exempel 1: Du tror inte att Djurgården ska vinna mot AIK då bokar du detta spel, du är alltså nu bookmaker. Du bestämmer själv vilket odds du vill ha för att du inte tror på spelet.

Nu sätter du ditt egna odds på 2,10 på att Djurgården inte kommer att vinna mot AIK, din insats är 100 kronor. Nu får du två möjligheter att vinna pengar. Förlorar Djurgården eller spelar oavgjort då vinner du 100 kr från den spelare som har antagit ditt vad, alltså spelaren. Men om Djurgården vinner då förlorar du och får betala 110 kr till den som spelat på Djurgården seger (förlusten är 210 kr – insatsen).

Exempel 2: Du tror inte att Sara Sjöström ska vinna OS guld. Detta betyder att du vinner om alla andra vinner, förutom Sara Sjöström.

Nu sätter du ditt egna odds på 4,30 att Sara Sjöström inte kommer vinna OS loppet och din insats är 100 kr. Så med andra ord kan alla komma före Sara Sjöström i mål då vinner du 100 kr från den som backat ditt spel. Skulle Sara vinna loppet då har du förlorat mot spelaren och då måste du betala denna 330 kr (förlusten är 430 kr – insatsen).

Att tänka på är att det alltid måste finnas någon som vill köpa (backa) ditt spel för att det ska gå igenom. 

Här kommer en kort video med en förklaring på ”boka” ett spel:

Att söka högre odds för dig som spelare eller bestämma odds för dig som bookmaker samt spelvärde och överodds

Att bestämma odds som bookmaker.

Boka = Bookmaker: På den ”vanlig” spelsidan har spelbolaget bestämt oddsen, dessa fluorerar upp och ner beroende på hur många som spelar på samma odds, allt för att gardera sig mot förluster. Man tar bort ett antal enheter mot det faktiska värdet och sänker ner sannolikheten så att spelaren ska tro att spelet är mycket bättre än vad det egentligen är.

På Betfair Spelbörs är det spelarna som bestämmer vilka odds som ska gälla, antingen som Bookmaker som i detta fallet, eller som spelare. Detta gör att oddsen alltid är några enheter större och mer realistiska än vad de är på en vanlig spelmarknad. Detta gör också att du lättare kan se om ett spel är så bra som det verkar, då det inte finns någon mellanhand mellan dig och den andra spelaren.

Som bookmaker tror du inte att något ska hända, din möjlighet att visa detta är att du själv bestämmer oddset och sen lägger ut detta för att se om det är någon som vill köpa det av dig. Desto högre odds, desto större chans att någon vill utmana dig. Det är spelaren som tror tvärtom än vad du gör och köper hela vadet eller en del av ditt vad. Tänk på desto högre odds du erbjuder spelaren, desto mer får du betala om du förlorar.

Exempel: Chelsea möter Fulham, du har räknat ut att du inte tror att Fullham kommer att vinna. På den ”vanliga” spelsidan så har Chelsea 1,40 i odds för vinst, du spelar 1000 kronor och om Chelsea vinner, så vinner du 400 kronor på satsad 1000 kronor ( 1,40 x 1000 = 1400 – insatsen )  Nu tycker du att det oddset är dåligt, då du inte tror Fullham kommer att vinna.

På Betfair spelbörs bestämmer du då att du bokar Fullham, alltså tror du inte Fullham vinner. Nu bestämmer du ett odds som du vill lägga ut till spelaren. Du bestämmer att 5,00 i odds är rimligt och sätter in 1000 kronor. Alla som tror Fulham kommer att vinna kommer tycka detta är jättebra och köper då ditt odds. Vinner Chelsea eller spelar oavgjort har du vunnit spelet och tjänat 1000 kronor. Skulle Fulham trots allt vinna så har du förlorat 4000 kronor (5,00 x 1000 = 5000 – insatsen = 4000). Men som bookmaker har du plötsligt garderat upp dig med både Chelsea seger och med ett oavgjort resultat. Dessutom, för dina 1000 kr på Betfair spelbörs vinner du 1000 kr, för spel på vanliga spelbolaget vinner du endast 400 kronor OM Chelsea vinner

FÅ 450 KR RISKFRITT

Att vara bookmaker på spelbörsen är otroligt bra, men du måste hela tiden tänka på att du måste ha pengar för att täcka upp ditt spel. Betfair ser till att ditt lagda förslag inte går igenom om det inte finns täckning på ditt konto för en eventuell förlust i spelet. Det är också ett svårare alternativ att agera bookmaker än spelare till att börja med, men desto mer man läser på om spelet och desto bättre du blir på att analysera matcher, så är det givetvis bra att vara bookmaker och själv få bestämma oddsen.

Betfair exchange fördelar och bonusar

Att öka upp befintligt odds från den andra spelaren som agerar bookmaker

Backa = Spelaren: Som spelare på ett ”vanligt” spelbolag får du ett sämre odds än vad som erbjuds på Betfair Spelbörs, här spelar du som vi sagt tidigare mot andra spelare som tror annorlunda jämfört med dig. Då blir också spelvärdet mer riktigt än vad det blir på de vanliga spelbolagen, de måste ta bort enheter från oddset, för att få in pengar till sina egna kostnader och givetvis för att tjäna pengar. Om du jämför ett odds på de vanlig spelsidorna och Betfair spelbörs kommer du att se att det hela tiden är bättre odds på Spelbörsen. (Spelvärde kommer vi att ta upp längre ner på denna sida )

Som spelare på Betfair Spelbörs har du blivit erbjuden ett odds från den andra spelaren som är bookmaker (läs ovan om bookmaker), detta ligger till grund för var oddsen ligger just nu och de är högre än spelbolagens odds. Detta gör också att du får ett bättre spelvärde om hur bra ditt spel verkligen är. När du ser ett odds på Betfair spelbörs som spelare och du inte är nöjd med oddset så kan du sätta ett högre odds och se om någon vill backa detta av dig.

Om det sen finns någon bookmaker som tycker att ditt odds är ok, så kommer dit odds att gå igenom som spel. Desto längre man väntar, desto högre odds kan du få, det kan hända att det är förändringar i laguppställningar, skador på uppvärmning eller något annat som händer så att någon av alla bookmakers bestämmer att oddset som finns från dig är bra att boka. Givetvis kan det också bli tvärtom så att ditt odds kan sjunka, och då går inte ditt spel igenom. Du kan bestämma om ditt odds ska ligga till matchstart, eller när matchen börjar och då blir det ett livespel.

Exempel: På den vanliga spelsidan så har man spel på Chelsea – Fulham, oddset för Chelsea vinst är 1,40. På Betfair Spelbörs, visar det sig att bookmaker (bokar) inte tror på Chelsea vinst och ger ett odds på 1,75. Redan här har spelvärdet förändrats jämfört med spelsidorna. Nu tycker du som spelare att jag vill ha 2,00 på Chelsea seger, du ställer frågan genom att sätta 2,00 i odds och 1000 kr i spelet. Nu kommer ditt spel synas för alla som i detta fallet är bookmaker, om det är någon som är intresserad kommer de att anta ditt spel. Du har då fått ett högre odds än övriga spelare, detta kallas Överodds. Skulle ditt spel inte gå igenom innan matchstart, får du tillbaka dina pengar direkt när matchen startar. Du kan också bestämma att låta oddset ligga kvar när matchen startar för att se om det då blir någon som vill boka emot ditt spel i livespelet. Skulle det inte bli detta så får du tillbaka dina pengar efter matchen är slut, eller så kan du göra en eventuell Cash Out.

Spelvärde och överodds jämfört med Betfair Spelbörs och de traditionella spelbolagen. Hur kan vi använda detta?

Att räkna ut spelvärdet på ett spel, kan vara både komplicerat och oftast omöjligt då vi inte får de faktiska oddsen från spelbolagen samt att vi inte vet alla förutsättningar runt laget. Spelbolagen sitter med resurserna och vill inte att vi ska vinna. Med Betfair spelbörs, ser vi mer vad ett spel egentligen är värt och då kan vi också få ut ett större värde på vårt spel. Om du är en nybörjare inom vadslagning, kommer du säkert stöta på att höra vad mer erfarna spelare referera till värdeodds. Man kan ofta höra en erfaren spelare säga i stil med ”Jag tycker, att Liverpool har bra spelvärde till detta odds”, eller ”Chelsea har inget värde i detta odds”.

Vi kommer här lägga de enklaste grunderna för att utveckla spelet med spelvärde och med värdeodds. Vi vill med enkla metoder visa hur man räknar ut ett spelvärde, men också hur man, enkelt kan gardera upp sig och öka sannolikheten för att ditt spel ska gå rätt. Nu ska man veta att det finns inga ”säkra spel” men vi kan minera risken att förlora. Allt till följd av bättre odds och att Betfair spelbörs finns. Det finns också gröna spel, detta betyder att dina spel är helt riskfria, dock kommer vi ta upp detta ämne längre fram.

Sannolikhet

Är ett viktigt ord för att vi ska kunna hitta de rätta förutsättningarna i vårt spel. För att förstå sig på odds så gäller det att förstå vad ordet ”sannolikhet” egentligen betyder. En sannolikhet är för att vissa en händelse som inträffar och uttrycks ofta i procent.

Här är ett exempel. När vi kastar en tärning är sannolikheten 1 av 6 för varje utfall (då en tärning har sex sidor). Sannolikhetsfördelningen är jämnt fördelad på alla sex talen. I procent innebär detta 16,66% (100/6) sannolikhet för att något av de sex numren ska komma upp. Du delar alltså 100% sannolikhet med så många utfall det kan bli. I en fotbollsmatch där marknaden är 1X2 blir ju då sannolikheten 33,33% (100/3) för de olika slutresultaten.

FÅ 450 KR RISKFRITT

Nu ska vi ta fram sannolikhet på ett spel med odds, så här går det till. Du som spelare tror att i matchen Chelsea – Fulham är det 60% chans att Chelsea vinner, detta har du kommit fram till genom form, skador, senaste matcherna osv. Nu ska du ta fram det odds som detta är värt.

Då tar du enkelt 100% delat med Chansen = Oddset. Alltså 100/60 = 1,66 blir ditt odds. Detta är det faktiska värdet på 60% chans för Chelsea seger. Allt under 1,66 i odds är då inte värt att spela på, då du har bestämt att det är 60% är vad du tror på. Tänk nu på att du tagit fram att Chelsea har 60% chans att vinna. och att du vill ha fram hur stort oddset ska vara för att det ska vara ett bra spel

Det är också enkelt att använda en miniräknare, för att ta fram rätt värde som ett spelbolag har satt eller som du vill ha. Leta upp knappen 1/x,  på din miniräknare vilket är den matematiska formeln. Denna använder du för att se om ditt odds är ett bra spelvärde.

Du vill ha oddset 2,00 på Betfair spelbörs istället för 1,66 som du fått fram tidigare.

Knappa in det tal som du vill ha i odds, i detta fall vill du ha 2,00 i odds på Chelsea, slå in  2,00 / (delat med ) / tryck sen på 1/x knappen.

Nu kommer det fram att din chans att få in spelet är nere i 50 %, jämfört med dina tidigare 60%.  Sannolikheten har alltså minskat att du ska få in ditt spel med hela 10%. Samtidigt har du skapat dig ett överodds som fortfarande är spelbart då det är 50% chans att spelet ska gå in.

Hur kan vi använda detta för att hitta rätt odds!

När vi vill vi få fram bästa möjliga odds på Betfair Spelbörs som spelare, men vi vill inte riskera att tappa övertaget jämte mot den andra spelaren. Hur går vi då tillväga?

Vi börjar med att titta på vad de vanliga spelbolagen har satt för odds på Chelsea – Fulham och hemma seger. Vi får fram ett genomsnitt på 1,40 för Chelsea seger, detta efter att tittat på de fem största bolagen. Då vill vi veta hur stor chansen är i procent.

Då tar vi oddset 1,40  delat med / knappen 1/x = 71,4%. Spelbolagen säger alltså att det är 71,4% att Chelsea vinner.

På Betfair spelbörs får vi 1,50 odds. Alltså ett bättre odds som ger 66,6% i vinstchans Eftersom vi har räknat ut att vi tror att det räcker med 60% så vill vi också ha 1.66 och då lägger vi in detta på spelbörsen och hoppas att den går igenom. Går den igenom har vi ökat upp från spelbolagens 1,40 till 1,66 på spelbörsen och fortfarande har vi 60% chans att spelet ska gå in. Vi har nu skapat ett bättre spelvärde med ett överodds.

Hur ska vi göra för att gardera upp vårt spel och öka upp spelvärdet och minimera riskerna som spelare!

Hur kan vi gardera upp spelet som spelare?

Oddsen för spelet Twente – FC Eindhoven är på spelbörsen:

 • Twente 1,52
 • Kryss 4,80
 • FC Eindhoven 7,00

På de ordinarie spelbolagen är oddset 1,40 för Twente seger.

Vi spelar (backar) 1000 kronor på att Twente ska vinna matchen till 1,52 på spelbörsen. Vi har nu 65,7% chans att spelet ska gå hem. Vår vinst om spelet går in är 510 kronor (1510 – insatsen) Fortfarande är det 34,3% chans att spelet inte går in.

Nu tittar vi på dubbelchans på spelbolagen och de erbjuder på 1X till oddset 1.19. Med detta spelet är det 84% chans att vi tar hem pengarna. Men 1.19 x 1000 kr ger oss bara 119 kronor i vinst.

Vad vi kan göra, är att vi spelar igen (backa) denna gång på kryss Nu behöver vi satsa 264 kronor x 4,80 för att vi ska gå plus tre kronor vid kryss, alltså förlorar vi inga pengar vid oavgjort. Vid vinst har vi nu vunnit 246 kronor. Vi har nu höjt upp sannolikheten till 87,4 procent att vi ska vinna. Alltså högre än 1X på vanliga spelbolaget och vi har dessutom gjort en större vinst.

TESTA EXCHANGE MED 450 KR GRATIS

Hur kan vi gardera upp spelet som bookmaker?

Vårt andra alternativ, vilket är ett bättre alternativ, men som kräver mer kapital. Istället för ovan är vi bookmaker och spelar på att inte FC Eindhoven ska vinna. Vinner Twente eller spelar oavgjort så vinner vi spelet. Vi förlorar bara om FC Eindhoven vinner.

Du får nu bägge alternativen som ovan, men du måste också då vara beredd på att om FC Eindhoven vinner kommer det att kosta lite mer.

Exempel: Vi erbjuder spelaren 7,00 gånger pengarna på att FC Eindhoven inte kommer vinna. Nu har vi en vinst om händelsen blir att Twente vinner eller att det slutar oavgjort. Vi förlorar endast om FC Eindhoven skulle vinna. Vi har nu 86,2% chans att detta spel ska gå in. Vi spelar 1000 kr och om spelet blir 1 eller X så får vi 1000 kronor av spelaren som trodde att FC Eindhoven skulle vinna, från spelbolaget fick vi 119 kronor. De två alternativen vi har visat för Betfair spelbörs är bättre och ger mer avkastning oavsett om du är spelare eller bookmaker.

Varför ska man välja att spela på Betfair Exchange / Betfair Spelbörs

 • Du får bättre odds och större alternativ med Betfair spelbörs.
 • Du har alltid möjligheten att sätt dina egna odds avsett var i matchen eller tävlingen är.
 • Du kan med små resurser bygga dig din egna bank och på så sätt spela säkra spel, som kallas gröna spel.
 • Du som spelare behöver aldrig lockas av att spela dubbel, trippel eller större system för att få upp oddsen, eftersom oddsen är bättre på spelbörsen., Är du inte nöjd med de odds som finns sätter du dina egna odds. Det finns ingen anledning att spela annat än singlar. Skulle du mot förmodan vilja göra detta, så har du möjligheten på Betfair att slå om till vanliga odds sidan, lägga ett spel som sen kommer finnas även på spelbörsen.
 • Du har på de flesta spelen en Cash Out funktion, där kan du ta ut hela spelet eller delar av spelet.
 • Alla Livespel ligger i realtid och uppdatering på odds får upp till var tredje sekund.
 • De ”vanliga spelbolagen” har en tendens att stoppa spel om insatserna är för höga eller om de tycker att spelet inte känns rätt, alternativ så får du en gräns att spela för. Med Betfair spelbörs händer inte detta då man spelar mot en annan spelare. Det enda begränsningen är att det måste finnas en annan spelare som vill backa eller boka spelet.
 • De ”vanliga spelbolagen” kan utesluta dig helt om du är för stor vinnare och även låta bli att betala ut vinster om de anser att det ligger något konstigt förfarande i spelet. Det kan inte hända på Betfair spelbörs.

ÖVRIGT

Cash Out ger dig flera möjligheter

Med Cash Out kan du stoppa spelet och hämta hem en eventuell vinst eller stoppa en för stor förlust, om det inte går att trada bort ditt spel. Du behöver inte stänga hela spelet på Betfair spelbörs, du kan själv bestämma själv hur mycket du ska stänga och sen låta resten ligga kvar. Bara fördelar om du inte vill vänta tills matchen är slut.

Kommission

På spelbörsen betalar du inget för att spela eller boka, förutom de pengar du satsar. En viss procent av din vinst dras dock i kommission, vanligtvis 5 procent, som sen sjunker vid kontinuerligt spelande. Förlorar du så betalar du ingen kommission, men du förlorar naturligtvis pengarna du satsat. Detta är så att dina pengar alltid finns för utbetalning. Betfair ser till att du är trygg i ditt spel och alltid känner trygghet med att pengarna alltid kommer in på ditt konto vid vinst.

450 KR RISKFRITT SPELBÖRSEN

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Sportpanelen